Club

Go

Wild

Cursus

Toernooi

Activiteiten

CompetitieGa direct naar...


Facebook

GCS Facebook pagina


Boeken

GCS boekenlijst


Een fascinerend oosters bordspel

"Japanse denksport van twee letters." Vrijwel iedereen is het wel eens tegengekomen in een kruiswoordraadsel. "Go" is dan het antwoord. Maar... wat is Go nu eigenlijk?
Go is een van oorsprong Chinees bordspel, en is qua moeilijkheid vergelijkbaar met denksporten zoals schaken, dammen en bridgen. Er zijn in Nederland vele Go-verenigingen, en er worden diverse toernooien en kampioenschappen georganiseerd. Naast Go-beoefening via een club (competitie of recreatie) kun je Go ook eenvoudig op internet spelen.
Websites, boeken en tijdschriften over Go zijn er in overvloed.

Oorsprong van het spel

Go is meer dan 2000 jaar oud. Het komt oorspronkelijk uit China, en wordt tegenwoordig ook veel gespeeld in Japan, Korea en Taiwan. Ook is het al lang niet meer voorbehouden aan het verre Oosten: in de Westerse wereld wordt ook steeds meer Go gespeeld. De meeste spelers zijn amateurs, maar er zijn ook een aantal professionals actief in Europa.

Spelregels

De regels van Go zijn simpel. Maar onder deze bijna bedrieglijke eenvoud schuilt een spel van onuitputtelijke mogelijkheden, dat een leven lang kan fascineren en uitdagen.
Go wordt met zwarte en witte stenen gespeeld, meestal op een bord van 19x19 posities, maar er zijn ook kleinere borden beschikbaar (13x13 of 9x9). Het spel begint met een leeg bord, waarop de spelers om-en-om stenen plaatsen. Zo ontstaat een steeds voller bord, waarbij de spelers proberen met omsingelen van gebied elk een zo groot mogelijk deel van het bord te veroveren. Vaak wordt hierbij een maximale bedenktijd afgesproken.
Een samenvatting van de spelregels vind je hier.

Meer informatie over Go


Meer over Go, het materiaal en de spelregels kun je hier vinden.
Go-verenigingen in Nederland zijn verenigd via de Nederlandse Go Bond. Op hun website vind je alles over het spel, en over Go-beoefening in Nederland.
Het speelmateriaal (bord, en stenen en eventueel een klok) is ook eenvoudig te verkrijgen, zoals bijvoorbeeld in Deventer bij Koning Willem, en in Amsterdam bij Schaak- en Go-winkel Het Paard.