Club

Go

Wild

Cursus

Toernooi

Activiteiten

CompetitieGa direct naar...


Foto's

GCS foto-albums


Facebook

GCS Facebook pagina


Boeken

GCS boekenlijst
laatste aanpassing
gedaan op
21-01-2023


Steenen Kruis Toernooi 2023

Ook dit jaar wordt er weer een Steenen Kruis Toernooi georganiseerd, de elfde editie alweer. Deze keer niet in februari maar op zaterdag 6 mei 2023.
We spelen voor de tweede keer in wijkvereniging De Driehoek. Het is op een kwartier loopafstand van het station. Aan de achterkant van De Driehoek is voldoende (gratis) parkeerruimte.
Na het toernooi kan je lekker blijven eten; je kan je aanmelden voor een Indische maaltijd.

Datum en tijd
Zaterdag 6 mei 2023
09:30 uur - zaal open (inschrijven mogelijk tot 10:15 uur)
10:30 uur - aanvang eerste partij
17:30 uur - prijsuitreiking

Lokatie
Wijk- en speeltuinvereniging De Driehoek
Rielerweg 110
7416 ZJ  Deventer (kaart)

Speelvorm
5 rondes, 30 minuten denktijd, geen byo yomi, gereduceerde voorgift, Mac-Mahon indeling.

Kosten
Inschrijfgeld is €15,- incl. lunch.
Indische maaltijd (vlees of vegetarisch) na het toernooi is optioneel, kosten daarvoor zijn €15,-.
Het bedrag kan op de dag zelf contant of via QRC-code betaald worden. De drankjes die je gedurende de dag nuttigt, kunnen contant of met pin betaald worden.
Let op! Inschrijfgeld en geld voor diner zijn nog onder voorbehoud, we zijn druk bezig met de laatste details.

Inschrijven
Per mail (secretaris@goclubsalland.nl) onder vermelding van naam, e-mail, vereniging, speelsterkte en of je na afloop blijft eten (zo ja, vlees of vegetarisch).

Lijst van deelnemers (bijgewerkt op 21 jan 2023)
01Henk DraaismaVenlo2 kyu
02Gerard SloovenSalland6 kyu

Steenen Kruis Toernooi 2022

Verslag
Een leuke verrassing voor ons was de aanmelding van Rob van Zeijst. Hij kwam om op te warmen voor de Dutch Open. En uiteindelijk staat de nieuwe handgemaakte wisseltrofee bij zijn moeder op de schoor- steenmantel te pronken. Niets mooier dan een trotse moeder.
Er was een goede opkomst van 37 spelers vanuit het gehele land. Van Go Club Nijmegen hadden we genoeg speelmateriaal te leen om iedereen te kunnen voorzien. De sfeer was uitstekend en het weer werkte mee. De pauzes konden buiten doorgebracht worden.
Veel spelers vonden de eerste twee ronden zwaar. Het was duidelijk nog wennen na de Corona pauze. Na de lunch kwam men goed op stoom.
In de zaal met de dan-spelers verwacht je stilte en serieus gereken. Maar op bord één waren Rob van Zeijst en Koen Pomstra vrolijk bezig met verbale intimida- tie. De opening is nog gaande. In één hoek is een minder bekende joseki gespeeld. De andere kant van het bord ligt nog grotendeels open. In de ene hoek een witte steen, in de andere een zwarte. Rob plaatst een steen en zegt stellig over de hoeksteen van Koen: “Zie je dat jouw steen in mijn moyo staat.” Koen: “Je bedoelt dat je net in mijn moyo probeert binnen te vallen?” En zo keuvelen ze voort.
Koen komt uiteindelijk in tijdnood. En dan is er duidelijk wel spanning en concentratie. Koen laat zien dat je aan een digitale klok kan gaan twijfelen. Als je binnen de seconde speelt, dan verspringt de tijd zo te zien niet. Vier zetten in één seconde, dat kan gewoon.
Wout Verheij gaf me na elke ronde een update: “Wat een mooi spel is dit toch... Wat een prachtig spel is dit toch... Wat een machtig mooi spel!.. Wat een k** spel... Wat een fan-tast-isch mooi spel is dit toch.” Het mag duidelijk zijn: 4 uit 5.
Na de uitreiking werd het eten verzorgd door onze clubgenoot King Wullur. Die had een buffet met heerlijk Indisch eten bereid. Dat was een lekkere en gezellige afsluiting van de dag.
De nummers 1, 2 en 3 kregen een geldprijs. En we konden prijzen van gulle sponsors uitreiken aan de overige winnaars. Zoals tegoedbonnen van Het Paard en Internet Go School en boeken, kaarten van Murugandi.
Het toernooi is gewonnen door Rob van Zeijst. Op 2 Herman Hiddema en op 3 Koen Pomstra. Hoogst genoteerde single Kyu speler Rob van den Born.
Een fantastisch resultaat voor Reinald Minnaar met 5 uit 5. Twee spelers hadden 4 uit 5: Wout Verheij en Matthijs Kasius.
Rob van Zeijst zal als eerste vermeld worden op de wisseltrofee. Wie zal het volgend jaar worden? Rob wil hem graag tegen een paar zesde dan-spelers verdedigen.

Maar liefst twee zalen met spelers dit jaar - dit is de grote zaal...

...en de topspelers hadden hun eigen rustige zaal.

Er werd als vanouds serieus maar met plezier gespeeld.

Ook buiten was het goed toeven, met dank aan de lokatie en het mooie weer.

We hadden dit jaar voor het eerst een officiele wisseltrofee...

...en die werd gewonnen door Rob van Zeijst!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rob van Zeijst.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.


Steenen Kruis Toernooi 2021 - AFGELAST

In februari 2021 stond de 10e editie van het Steenen Kruis Toernooi op het programma.
Echter, vanwege de huidige corona-maatregelen, en de onzekerheid over wat mogelijk is de komende tijd, is besloten dat we dit lustrum-toernooi niet in 2021 gaan organiseren.
We gaan er van uit dat we het toernooi in 2022 wél door kunnen laten gaan, en het dan op een manier kunnen vormgeven die dit mooie toernooi verdient bij de tiende editie!


Steenen Kruis Toernooi 2020

Verslag
Voor de 9e keer alweer werd het Steenen Kruis Toernooi gehouden. Nu niet meer vlak bij het stenen kruis van Boxbergen, waar het toernooi naar vernoemd is, maar in het buurthuis De Fermerie, in de binnenstad van Deventer.

Het weer was al weken uitzonderlijk regenachtig, zo ook deze dag. Veel mensen zochten blijkbaar een activiteit binnenshuis. Het toernooi werd dan ook uitstekend bezocht, meer dan ooit: maar liefst 47 deelnemers, uit bijna alle provincies van Nederland. Alleen uit Flevoland en Drenthe waren er geen afvaardigingen.

Aangezien het een toernooi is met vijf ronden op één dag, moest er flink doorgewerkt worden. Met ongeveer vijftien minuten pauze tussen de verschillende rondes: was je net klaar met een uitputtende partij, werd er alweer een indeling omgeroepen. Ook voor de lunch, die deze keer echt eenvoudig was, was weinig tijd. De stemming leed er niet onder. Een toernooi is een mooie gelegenheid om je sterkte af te meten aan anderen die je niet zo vaak aan de go-ban tegenkomt. En als het zo druk bezocht is, is het ook leuk om even bij te praten met oude bekenden.

Maar liefst vijf spelers wonnen vier partijen. Onno Wismans en Klaas Wijnsma kregen daarvoor een mooi go-boek – een sponsorprijs van het Paard uit Amsterdam. Geldprijzen gingen naar Teake Haagsma voor zijn 4 uit 5 resultaat, en naar Koen Pomstra en Rudi Verhagen, de nummers 2 en 3.
De toernooiwinnaar werd Zihan Yan, 5 dan. We weten nog weinig van hem, maar op de go-ban was hij vandaag onverslaanbaar. Dat hij toernooien kan winnen, had hij in januari j.l. in Heerlen ook al laten zien.
Er waren nóg enkele sponsorprijzen te vergeven. De lunchbon van Speelman & Speelman – het eetcafe op de Brink waar vaak go wordt gespeeld op zaterdagmiddagen – ging naar Bert Geerlings, de hoogst geëindigde speler uit de stedendriehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen.
William Rensen ging naar huis met het spellenpakket van de Deventer spellenwinkel Koning Willem, omdat hij zijn prachtige go-ban beschikbaar stelde voor bord 1.

Met een totaal van 223 gespeelde partijen kan Go Club Salland terugzien op een zeer geslaagd toernooi. Volgend jaar weer, op de laatste zondag van februari, maar dan voor de tiende keer!

Een ongekend hoge opkomst...

...betekende veel partijen...

...een drukke toernooi-leiding...

...en uiteindelijk een nieuwe winnaar!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Zihan Yan.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2019

Verslag
Wat beweegt mensen om eind februari naar Deventer te komen en daar aan een go-toernooi mee te doen? Het mooie weer? De prachtige oude binnenstad van Deventer? De nieuwe toernooi-locatie? De uitstekend verzorgde “eenvoudige” lunch? De keur aan prijzen, groot en klein? Of vóór alles de liefde voor het prachtige go-spel?
Feit is dat er op zondag 24 februari 35 spelers bijeen kwamen in de grote zaal van de Fermerie. De Fermerie (van het Franse “infirmerie”) is een oud gebouw, met geschiedenis. Oorspronkelijk bedoeld voor opvang van armen en pestlijders, werden er in de 18e eeuw nog gewonde militairen verzorgd en is het in de 20e eeuw tot buurthuis geworden in het Noordenbergkwartier. Een fraaie locatie waar Go Club Salland haar wekelijkse speelavond houdt.

Met een mooie spreiding van sterktes, van beginners (20kyu) tot ervaren rotten (4 en 5 dan), werd er gestreden om de eer en om de prijzen. Vijf rondes met steeds een half uur bedenktijd voor ieder. En zonder extra tijd, dat was voor menigeen een forse opdracht. Op een enkel bord – bespeeld door twee ervaren kyu spelers - ontstond in de slotpartij een bijltje dat niet werd gezien; en toen het werd gezien werd het fout uitgespeeld. Hmmm. Het publiek keek verbijsterd en in stilte toe.

Wie het hoofd koel hield, was Herman Hiddema 4d. Het zal Groningse nuchterheid zijn geweest, want hij wist alle concurrerende 3, 4 of 5 dan spelers te verslaan en werd met vijf punten toernooiwinnaar. Hij was daar zeer tevreden over, want zijn laatste toernooiwinst dateerde al weer van 2013 (Martinicup).
Rudi Verhagen 4d werd tweede en kon zijn erelijst niet uitbreiden met een 7e toernooiwinst hier. Hij zal het volgend jaar beslist opnieuw proberen.
Op de derde plaats eindigde Merijn de Jong 3d uit Rotterdam. Hij was nieuwkomer hier, maar dat weerhield hem niet van een uitstekende prestatie.
Andere geldprijzen gingen er nog naar Sandra Vos uit Groningen en Joop Kwak uit Delft. Zij haalden beide het mooie resultaat van 4 punten uit 5 partijen.

Dan waren er nog enkele andere prijzen, beschikbaar gesteld door sponsoren. Het boek “Sabaki - The art of settling stones” van Richard Bozulich, geschonken door “Het Paard” uit Amsterdam, ging naar de sterkste aanwezige kyu speler. Dat was Han van der Pluijm uit Eindhoven.
Het spellenpakket van de Deventer spellenwinkel Koning Willem ging naar Koen Wansink. Hij had het als beginnende speler niet gemakkelijk, maar werd door velen gewaardeerd om zijn moed om alvast aan een toernooi deel te nemen.
De lunchbon, beschikbaar gesteld door eetcafe FJ, waar vaak op zaterdagen go wordt gespeeld, ging naar de speler van Go Club Salland die vandaag het sterkste was en dat was Gerard Bouwman.

Het toernooi kreeg een internationaal tintje door deelname van Nick Jhirad, afkomstig uit de VS maar sinds kort wonend in Nederland. Hij haalde in de VS ooit een rating van 6,5. Dat komt overeen met een sterk 6 dan. Hij had al een poos niet meer gespeeld en haalde nu als 4d-speler 3 punten. Hopelijk zien we hem vaker op toernooien.

De nieuwe locatie voor het Steenen Kruis Toernooi is prima bevallen. Niet in de laatste plaats door de uitstekend verzorgde lunch. Deze zou volgens de aankondiging “eenvoudig” zijn, maar bleek een bord heerlijk Marokkaans eten geworden te zijn (vegetarisch dan wel carnisch). De zaal was groot (er kunnen zeker wel 50 spelers in), en op 10 minuten loop-afstand van het station. De reservering voor volgend jaar (laatste zondag van februari) is alvast gedaan.
Go Club Salland kan inderdaad terug zien op een vlekkeloos toernooi, met een mooie opkomst op een prachtige locatie!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Herman Hiddema.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2018

Verslag
Op een zonnige winterdag, eind februari, speelden 26 deelnemers mee in het zevende Steenen Kruis Toernooi van Go Club Salland. Door griep of ander ongerief waren zes van de vooraanmelders helaas verhinderd, maar het was een onverminderd gezellige toernooidag met wederom een prima opkomst!
Het was de laatste keer dat dit toernooi plaats vond bij uitspanning De Lepelaar in Olst, want eigenaars Peter en Carla Vrielink zijn met deze zaak gestopt. Ze werden hartelijk bedankt voor zeven jaar gastvrijheid, met applaus en bloeiend hout. En ondanks dat dit de zwanenzang van De Lepelaar was, was de ontvangst hartelijk en de lunch heerlijk.
Rudi Verhagen won al zijn partijen, wat geen van de andere spelers lukte. Hij werd daarmee voor de vijfde keer winnaar, en kreeg een mooie geldprijs. Andere geldprijzen gingen naar Erik Brummelkamp (4 uit 5), Cliff Huang (tweede met 4 uit 5) en Gelmer Bouwman (derde met 4 uit 5).
Dinand ten Damme (1 kyu) uit Groenlo, die bijna uitsluitend op internet speelt, was de beste kyu-speler en ging naar huis met “Close encounters of the middle game”, het boek van Michiel Eijkhout, de sponsorprijs van Go- en schaakwinkel Het Paard. Hij kondigde aan vanaf nu serieus te gaan spelen!
Diverse lootprijzen werden verdeeld onder de gelukkige deelnemers: een Food-and-Joy-lunchbon, een spellenpakket van speelgoedwinkel Koning Willem en de natuurlijk de traditionele kruik Steenen-Kruis-Bitter. De prachtige Level-Up-buttons gingen via verloting alle vier naar dan-spelers!
Met amper tijdsverlies kreeg de organisatie het voor elkaar dat ieder weer tijdig naar huis kon. Daarmee kwam een eind aan een mooie reeks toernooien in De Lepelaar.
Uiteraard is er volgend jaar weer een Steenen Kruis Toernooi, op een nog nader te bepalen lokatie. We houden u op de hoogte!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2017

Verslag
3 winnaars op 1 toernooi!
Op zondag 26 februari 2017 was het weer zo ver: het jaarlijkse Steenen Kruis Toernooi van Go Club Salland.
In de altijd gezellige en gastvrije uitspanning “De Lepelaar” in Olst kwamen dit jaar maar liefst 40 (nieuw record!) enthousiaste deelnemers samen om vijf partijen Go te spelen. Sommigen waren er voor het eerst, anderen voor alweer de 6e keer. Hierdoor was de zaal bijna te klein, maar gelukkig was er uitloop mogelijk naar de eetzaal ernaast. Om even aan dit strijdtoneel te kunnen ontsnappen was er ook gezorgd voor een schommel, wip en zandbak voor wie dat even nodig had. Hier werd dan ook met dankbaarheid gebruik van gemaakt.
Buiten stond een ezel rustig toe te kijken - binnen werd volop gestreden om winst. De klok speelde hierbij een belangrijke rol: slechts 30 minuten bedenktijd en tot overmaat van ramp geen seconde byo-yomi. Omdat dit de mogelijkheid op verlies door tijd aardig laat toenemen, ging er dit jaar een speciale prijs (een prachtige Go-kalender) naar één van de spelers die op tijd verloor...
Maar er waren meer prijzen te verdelen: de best presterende speler in de groep 10-20 kyu, René van den Berg, ging met een dinerbon van restaurant FJ naar huis. FJ is het eetcafé aan de Deventer Brink waar Go Club Salland nogal eens op zaterdagmiddag is te vinden. Het verrassingspakket van spellenwinkel Koning Willem ging met Sandra Vos naar Groningen. Kleine geldprijzen waren er voor Huub Reuver, Bucco van den Berg en Dorus Peelen: zij wonnen allemaal 4 van de 5 partijen - een mooi resultaat!
En dan was er natuurlijk ook nog de toernooiwinnaar. Maar wacht... stond er in de titel niet '3 winnaars'? Dat klopt! Herman Hiddema, Gelmer Bouwman en Rudi Verhagen eindigden alledrie bovenaan de lijst. Ai! Dan eerst maar eens kijken hoe ze tegen elkaar speelden. En zie daar: Herman won van Gelmer, Gelmer won van Rudi en Rudi won weer van Herman. Een soort van Escheriaanse uitslag. Weerstandspunten bekijken dan maar? Wederom ai: ze hadden ook nog eens alledrie precies evenveel weerstandspunten (SOS). Alsof het van tevoren afgesproken was… Goed - dan is het theoretisch mogelijk om de winnaar te bepalen op basis van SOSOS (opgeteld de sterkte van de tegenstanders van de tegenstanders), en in dat geval had Rudi een nét iets gunstiger indeling gekregen. Maar de wedstrijdleiding stelde (in overleg met de aanwezige leden van de kwalificatiecommissie) een fraaie oplossing voor: 3 winnaars voor 1 toernooi. En zo kon het gebeuren dat Herman Hiddema, Gelmer Bouwman én Rudi Verhagen alledrie met een hoofdprijs naar huis gingen.
Maar de échte hoofdprijs ging naar het toernooi zelf: Go Club Salland kan terugkijken op een zeer geslaagd toernooi, en hoopt volgend jaar iedereen weer welkom te kunnen heten. Kon u er niet bij zijn dit jaar? Niet getreurd: volgend jaar organiseren we de zevende editie!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen, Gelmer Bouwman en Herman Hiddema.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2016

Verslag
Op zondag 28 februari 2016 werd het jaarlijks terugkerende Steenen Kruis Toernooi gehouden. Een speciale gelegenheid dit jaar omdat het de vijfde editie van het toernooi was. Onder de subtitel "Boek en Koek lustrum-editie" hadden we onze uiterste best gedaan er iets speciaals van te maken.
De dag begon al bijzonder toen Wim Moll, geheel onwetend, naar voren werd geroepen en officieel de titel "erelid" kreeg toebedeeld.
Dit om ook formeel duidelijk te maken dat hij aan de wieg van Go Club Salland en het Steenen Kruis Toernooi heeft gestaan.
Het aantal deelnemers brak ook dit jaar weer een record. Ondanks een aantal last-minute afzeggingen en enige uitval door ziekte en ongemak kwam het deelnemersveld uit op 37. Spelers vanuit het hele land kwamen bijeen in De Lepelaar te Olst om hun krachten te meten in goede sfeer en harmonie. Er was een mooie verdeling over de verschillende speelsterktes zodat er voor iedereen mooie partijen te spelen waren.
Om het feestelijke karakter van het lustrum te benadrukken werd er op het eerste bord gespeeld met bijzonder materiaal - een hoge goban en stenen van schelp en leisteen. Een enkele speler toonde zoveel respect voor dit materiaal dat er in officiele diamanthouding achter het bord werd plaatsgenomen.
Winnaar dit jaar was Rudi Verhagen, die deze felbegeerde titel al driemaal eerder in de wacht sleepte. Vorig jaar moest hij die eer afstaan aan Gelmer Bouwman, dit dit jaar op de vierde plaats eindigde. De op papier sterkste speler (Koen Pomstra) moest ook zijn meerdere in Rudi erkennen en genoegen nemen met een tweede plaats.
We hadden een mooie verzameling prijzen dit jaar. Naast de gebruikelijke geldprijzen voor eerste en tweede plaats, was er een kleine geldprijs voor alle spelers die 4 partijen uit 5 hadden gewonnen, een prachtig go-boek voor de derde geplaatste en de hoogst geeindigde kyu speler, en tot slot als aanmoedigingsprijs een vrolijk spellenpakket voor de laatst geeindigde deelnemer. Al deze prijzen werden mogelijk gemaakt door onze sponsoren.
Maar het hoogtepunt van de prijzenpot (en misschien wel de hele dag) was toch de Deventer Koek waarmee iedere deelnemer naar huis ging...
Go Club Salland kijkt terug op een zeer geslaagd lustrum-toernooi, en bedankt organisatie, sponsoren en deelnemers die er voor gezorgd hebben dat dit een onvergetelijke dag werd! Allemaal graag tot volgend jaar!!!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2015

Verslag
Op zondag 22 februari vond in De Lepelaar te Olst alweer de vierde editie van het Steenen Kruis Toernooi plaats, georganiseerd door Go Club Salland.
Het toernooi is vernoemd naar een gedenkteken in een nabij gelegen weiland, waar al in de Middeleeuwen een gevecht op leven en dood plaatsvond tussen een krijger uit Gelre en een heks uit Oversticht. De heks won, maar alleen omdat zij vals speelde. Gelukkig was dit niet van toepassing op de bijna dertig deelnemers die dit jaar naar Olst kwamen. Voor ons toernooi is dit aantal wederom een record, dat wij uiteraard bij volgende edities minstens hopen te evenaren.
Het toernooi wordt inmiddels gekenmerkt door een gemoedelijke sfeer én een serieuze strijd. Deze strijd ging over vijf ronden met steeds een half uur bedenktijd per persoon. Zonder byo yomi, want dat houdt de vaart er lekker in en de zenuwen goed gespannen. Gelukkig zorgden de informele sfeer en heerlijke lunch dan weer voor de nodige ontspanning.
Rudi Verhagen uit Enschede, ongeslagen winnaar de afgelopen drie jaar, moest ditmaal genoegen nemen met de tweede plaats: de overwinning ging heel verrassend naar Gelmer Bouwman, een aanstormend talent uit Delft.
Volgend jaar zal het toernooi zijn eerste lustrum vieren: we zullen er alles aan doen om er dan wederom een sportieve en gedenkwaardige dag van te maken. Een toernooi als dit kan uiteraard alleen bestaan bij de gratie van enthousiaste deelnemers. Houd dus de toernooi-agenda in de gaten en doe volgens jaar weer (of ook) mee!

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Gelmer Bouwman.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2014

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2013

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.

Foto's
Bekijk hier de foto's die gedurende dit toernooi zijn gemaakt.


Steenen Kruis Toernooi 2012

Uitslag
Het toernooi werd gewonnen door Rudi Verhagen.
De volledige uitslag van het toernooi vindt u hier.